ThANkS foR VieWing mY bLoG..(^_^)..fEeL fReE to rEaD hErE..:)

Monday, June 20, 2011

aku rindu sayang kamu...AL-FATIHAH

naperla susah sgt nak tdo lately ni...lagi2 pas arwah abg meninggal...sangat sangat susah...tak tau naper...banyak sgt yg aku ingat kenangan ngan arwah...pas2 aku pk aper akan berlaku pasni..dan macam2 la...otak x mampu nak putar semua tp aku paksa...kerana keadaan memaksa...:(

perasaan sedih memang x kan ilang dlm diri aku ni...kehilangan secara tiba2...memang aku kena amik masa nak terima...dada sentisa berdegup kencang tatkala teringatkan arwah abg ngku@abg din@abg.....adik rindu abggggg...uhuk uhuk uhuk...:((((...sedihnya hanya Allah sajer yg tau...tapi aku memohon ke hadratmu Ilahi agar kau tabahkanla hati hambaMU ini...aku kena kuat...kalo aku down..mak aku lagi down...mak memang bergantung ngan kekuatan aku wat maser skrg...ya Allah..aku redha dengan segala dugaan yg kau berikan...aku terima segalanya...insyaAllah....

abg sulung aku pergi meninggalkan kami sekeluarga pada 6/6/2011 pada jam 7.10am setelah disahkan oleh doktor...kami redha...sebab terlalu seksa aku tgk penderitaan yg abg aku tanggung...arwah kena pada petang sabtu dlm pukul 5.45pm cam2 la...nak dijadikan cerita mgu tu aku x balik kg..yerla selalunya aku balik 2 mgu skali..dats y minggu tu aku x balik..tapi aku cam pelik jugak..maser ari jumaat tu mak x abis2 tya balik ker tak..padahal aku dah ckp awal2 aku tak balik...tapi aku x amik port pun...

nak dijadikan cerita..salah satu petanda sebelum abg pergi meninggalkan aku ialah henfon kesygan aku leh plak tercicir dlm teksi...pas2 terusla lesap...jumaat tu maser lunch aku,ida,zu ngan kak watie pegi pusat bandar damansara...tujuan asal aku nak cr hadiah utk perkahwinan ashi ex classmate aku ms kat uitm jengka dulu..dia kawin malam tu kat masjid jalan duta...time nak balik aku leh plak x sedar henfon aku tercicir..maser nak kuar lift ke tingkat 9 baru la aku pasan..maser tu kelam kabut giler..suh ida col no aku..still ader bunyi...tapi x der org pick up..zu pun try col jugak..aku masuk jer misd terus col guna fon opis..still no one pick up my phone..aku kasitau raman n kee...alih2 dah byk kali col tetiba terus line x der...no ringing...kee siap temankan aku pegi pusat bandar semula kot2 aku teringgal kat kedai makan ker or maner2 kedai yg aku pegi...aku pegi tya mamak2 diorg ckp x der..pegi kedai hadiah pun ckp x der...adoilaaa...x pernah seumur hidup aku ilang henset..ni la first time..aku terus kasitu mak..yerla kang dia col aku x dapat lg susah...maser aku ckp ngan mak tu aku dengar suara arwah abg...tp dia cool jer..kalo tak jgn harapla..sure aku kena marah..ni paling best dia ckp dah x der rezeki...tapi ptg tu jugak aku ke maxis centre kat the garden utk beli balik no fon lama aku...b4 tu kee dah tolong aku col maxis centre blockkan no aku tu...alhamdulillah time tu ramai yg nak tolong..

pas beli balik no fon aku tu ngan harga 10 ringgit jer..aku cepat2 balik..yerla nak pegi kenduri kawin ashi punyer pasal..aku janji ngan limah..dia amik aku kat umah...punyerla seksa henset x der..harapkan henfon limah jer time tu...kat kenduri ashi aku jumperla member2 time diploma dulu..usop,nazrul,yatt and oja...malam tu sempatla usha tepon murah kat sentul...tp x beli pun..esoknya pas basuh kain jemur bagai aku pegi servis keter kat danau kota...wat balancing alignment skali...abis gak 200++....pas2 lunch ngan limah n naie kat greenwood..pas2 aku pegi cari henset murah kat area ong tai kim...dapat henset nokia dengan harga 80 hengget...kira okla dr x der...aku balik umah semula...semayang zohor pas2 tertdo..ingat nak jalan umah makcik aku kat usj tp aku over slept...budget nak pegi pas asar alih2 terbabas tdo..nasib mak col time tu...borak2 jap ngan mak...pas2 aku col la makcik aku tu ckp nak dtg pas maghrib tp dia ckp dia x der..nak ke nilai..ermmm...esok jerla pegi aku ckp kat dia...

pas mandi...time nak pakai kain semayang henfon aku berbunyi...

mak : suara nangis2...adikkkk...cepat balik adikk..abg dah x sedar dah...abg jatuh motor...tadi ms jatuh dengar lagi suara abg panggil 'mak..mak'..mak kat hospital jengka dah ni...abg dah x jawab mak panggil ni...bunyi uhhhhh jer...darah byk adikkkk....

aku : ok2...org balik...aku mengçool'kan diri...nanti org balik...tu jer aku leh ckp..mak letak tepon..

dlm hati hanya Allah sajer yg tau...aku dah ketar satu badan dah..tapi aku tetap abiskan semayang asar dulu...buh baju maner yg ader dlm beg terus balik kg..aku kasitau housemate yg tgh masak and time tu aku sempat kasitau limah coz aku dah janji nak kuar ngan dia malam tu...

aku col abg ru tp x dapat..cam di luar kawasan...byk kali try...dlm perjalanan aku col mak..saper ader ngan dia..dia ckp wer chah aku yg jengka 10 dah ader..anak2 dia pun ader teman mak...suara mak aku x sanggup nak dengar...:(((...aku apergi la dlm keter...meraung sekuat hati la...aku x tau nak wat aper...:(...mak byk kali jugak col time aku drive pesan jgn laju2...mak ader org teman kat sini....hati aku sebak sgt...tp aku kena kuat...x leh layan perasaan time tu...yg penting aku cepat smp..

dalam 8.50pm aku smp kat hospital jengka..mak dtg peluk aku...aku tgk kakak mak,sepupu2 aku n pakcik2 sejengka dah ramai ader...aku tak terkata...tapi biler masuk jer bilik kecemasan...airmata aku tak dapat ditahan-tahan...aku menangis panggil abg...sambil aku pegang kepala dia...abgggg...adikkk niiii...adik dtg niiiii....aku nangis smp puas..tapi mak panggil..adikk..adikk...sabar banyak2...maser tu darah still kuar kat telinga abg...muker belah kiri bengkak..langsung x der ruper dia...kepala dh bengkak sikit...dlm mulut ader wayar besar...ya Allah...aku x sanggup nak tgk time tu....nafas dia turun naik...doktor ckp pendarahan dalam...dia terbabas motor..setau aku abg bwk motor slow jer..kononnya dia nak pegi beli makanan utk mak kat simpang besar jengka 6..tp dia terbabas kat simpang jengka 6 nak ke jengka 7...langgar btg pinang..maybe dia tertekan minyak..dats y kepala terhantuk kuat kt pokok..pecah dalam...kaca masih bertaburan maser hari abg meninggal tu...

bekalan oksigen kat hospital jengka x cukup so kena hantar ke hospital temerloh...mak ikut abg naik ambulans...aku pegi jengka 10 jap coz cousin aku nak temankan aku on e way ke hospital temerloh tapi nak kena hantar wer aku dulu balik umah...smp umah wer aku semayang isyak ngan qadar semayang maghrib yg aku x sempat wat...

smp hospital temerloh terus ke wad kecemasan...sedara mara maner aku sempat kasitau aku kasitau...abg still x sedar...pas2 doktor transferkan abg kat wad kenanga 8 tingkat 6...keadaan abg still sama...malam tu mak tdo teman abg..aku ngan husna tdo dlm keter...pagi2 tu aku balik umah aku kejap..coz ic mak semua kat umah..yerla mak terus pegi pas ader org ckp abg xcdnt...nasib umah sempat mak tinggalkan kunci kat pakcik yg memang baik ngan family aku yg dtg ms kat hospital jengka..halimah ngan kak shanaz ader dtg,,naik bus dr kl n aku tunggu kat stesen bus temerloh...yatt ngan mat ley pun ader dtg...org2 jengka 6, sedara mara ramai jugakla yg dtg melawat...terima kasih semua....abg ru jer aku x dpt col..aku syak dia kat indonesia amik barang..coz ajam cuti sekolah....tapi tindakbalas abg semakin ok petang tu...kaki dah leh angkat..tangan dah leh gerak..aku ingat akan baik...tapi mata still x buka..setiap kali org yg dtg panggil nama dia.'din..pakcik dtg'....din..wer ni'...''saper2 la panggil dinnnn'.....sure airmata dia kuar..aku ngan mak amik tisu lap...sedih sgt time tu...semua ckp dia dengar tapi x leh gerak..koma....

ptg tu husna balik ngan umi n abg dia...aku teman mak...sepupu aku si hairi siap antar toto wat lapik tdo tepi abg...malam tu aku ngan mak x lena tdo pun..semayang pun kat c2 jugak...dlm kul 2 lbh nafas abg makin kuat...aku memang nangis ajerla..mak pun sama...mak siap ckp 'dinnn...mak redha...kalo nak pegi..pegila...mak x sanggup nak tgk din seksa camni....' kitorg nangis smbil baca ayat2 al-quran...mak tgk keadaan abg dah lain...maybe mak dah ader experience sblm2 ni...mak kasitau doktor suh tgk keadaan abg...doktor2 sedut darah2 dlm mulut abg...darah hitam kuar...ya Allah...aku x sanggup tgk...:(((

pas solat subuh..nurse dtg check nadi abg..pas2 dia panggil doktor..aku dah berdebar time tu...mak ckp sabar adik..aper2 pun mak redha...mak kesian kat dia....uhuk uhuk..:(((..makin ramai doktor kerumun abg...pas2 dtg la sorg doktor pompuan dekat mak...'makcik..meor'...mak ckp makcik redha...pas2 dtg plak sorg doktor india...kami dah cuba makcik...meor dah x leh diselamatkan...aku pun redha tp aku x leh tahan nak nangis....pas2 za ader dtg temankan aku kat hospital sementara pihak hospital nak wat report...badan aku lemah sgt tp aku kuatkan diri...aku kesiankan mak...:(

makcik aku temanakn aku drive balik umah..mak naik van jenazah hospital...smp kat umah org ramai sgt...cam kenduri kawin...aku kena kuat..time tu semua tya aku nak cari barang tu barang ni...mak smp lewat skit...alhamdulillah semua berjalan ngan lancar...jenazah abg selamat dikebumikan pas zohor...malam tu br abg ru col...maser tu dia br smp dr indonesia...dapat sms dr aku..terus balik...kesian dia x sempat..tapi aperkan daya..semua berjalan dengan pantas...mak nangis peluk abg ru..dia ckp mak tinggal 2 anak jer lagi...x der sesaper dah...aku x tahan...aku menangis sama....

aku rindu sgt kat abg...rindu sesangat...selalu kalo aku balik kg mesti dia ader...skrg dah x der..bilik dia kosong jer aku tgk...sayu sgt..tp aku x kan nangis depan mak...kalo mak cam nak nangis aku ubah topik lain...aku x sanggup nak tgk mak nangis...abg x der pengganti...even aku masih ader sorg lagi abg...perangai lain2...semua ader kebaikan masing2 yg berbeza...aku x penah lapar ngan arwah...dulu ayah pegi tinggalkan aku...pas 6 thn abg plak ikut ayah...ya Allah...aku mohon padamu...Engkau tabahkanlah hatiku untuk semua ini...aku redha dengan ketentuanMu....

semoga roh abg sulungku dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman...amin...Al-Fatihah...

ADIK RINDU ABANG...:(



rindu sangat-sangat...u are the best brother for me....:(


6 comments:

darium said...

Al-Fatihah, semoga Roh-nya ditempatkan di kalangan orang orang yang beriman.

anis's said...

Thanks syed...al-fatihah

~::FaDiNa::~ said...

Sabar ye anis...aku rasa ape yg ko alami skrg ni...Aku pun turut rase tharu sehinggakan nak menapak ke rmh ko pun still rase cam xbmaya lagi. teringat semua kngan sewaktu kita bsama2 dulu. Andai aku dtg jengah ke rmh ko nanti, sure pd waktu tu aku dh leh trima hakikat yg sbnr...al fatihah bt arwah...

anis's said...

thanks ana...

Anonymous said...

Byk2 bersabar yek syg...Aku tau ko kuat..moga ko n mok teh dpt tempuh dugaan ini dengan tabah...

anis's said...

insyaAllah..:)