ThANkS foR VieWing mY bLoG..(^_^)..fEeL fReE to rEaD hErE..:)

Monday, April 20, 2009

ZooM MalaYSiA ke SABAH.."buli ba kalo ko"..

Penatnyer badan ni..almaklumlah baru balik dari negeri di bawah bayu..tapi dek kerana seronok yg x terhingga dan perasaan puas hati yg x terperi, maka semangat utk bercerita kat blog ni tetap diteruskan...anis kan..bab2 berjalan memang suker + semangat....

Khamis ari 2 aku still kejer lagi tapi half day jerla coz flight aku kul 5.15pm..aku ngan halimah pergi KL sentral kul 1 lbh dah gak coz kena tgu k shanaz mkn dulu sebab dia kena antor ktorg kt c2 utk naik bus ke LCCT..smp Kl sentral ktorang lunch jap..dlm kul 2.45 ktorg naik bus ke LCCT..dlm kul 3.30pm kitorg smp kt LCCT. Pas Check-in ticket aku p semayang jap sementara halimah tgu kt kerusi..aku wat jamak jer terus coz smp nanti maybe dah isyak kt sana..tiba2 ader announcement ckp flight delay..dlm kul 6pm bertolak..

Maser dlm flight aku ngan halimah tetiba raser lapor..haha..ngader2 jer sebenarnyer...so kitorg beli nasi lemak rendang ayam..harganyer rm9..dah tau mahal tu pandai2 la kongsi jer kan..hehe..aku ingat nak tdo jer dlm flight tp dek kerana first time p sabah so excited la skit kan...kuang4...
Sampai Sabah kat Kota Kinabalu dlm kul 9.15pm..Maser tu cuaca ok2 jer..nasib x ujan..Sampai hotel letak barang jap, halimah ajak aku p pasar malam kat kg. air..first time aku p pasar malam yg penuh ngan kilauan permata crystal n mutiara..waaaaaaaa...naik pening aku tgk..semua nak..ala2 jakun la jgk...hahahaha....pas pusing2 kitorg blik hotel semula..kena tdo awl coz esok pagi dah nak p ke Kudat utk melawat The Tip Of Borneo kt Simpang Mengayau......

Sebelum tdo Halimah awl2 suh aku set jam awl coz subuh awl kat sabah..aku yer yer kan jer..tp x set pun..haha..pagi tu jam aku bunyi..biasala aku maner change time pun..kul 6 la selalu jam aku bunyi tiap2 ari..halimah ckp we ko x nak semyang ker..dah cerah la..aku konon2 malas nak percaya tp biler tarik jer langsir...YA Allah...dah cerah..cam kul 7.30 pg kt KL..ayoyoyo..alamatnyer subuh gajah la aku pg tu..pas bersiap kitorg p cari kedai makan..aku nak mkn roti canai jer..tapi punyerla hampeh raser roti canai mamak kt cni..nak abiskan memang x lalu..

Tepat kul 7.30 kitorg punyer tourist guide dah sampai kt depan hotel..nasibla dapat yg sporting..ckp jer nak berenti or nak posing kt maner2 dia sure ikut...ni yg aku suker ni...hehehehe..on e way tu kitorg bergambar kt atas jambatan sg. Mengkabong..pastu nampak plak jagung bakar tp dah area kudat dah..5 tongkol 5 hengget..aku memang minat jagung so abisla jgk 2 tongkol kt aku...

Kitorg smp kat The Tip of Borneo pukul 10.45am..lagipun perjalanan dr KK ambik maser dalam 3 jam gak ke cni..smp jer kt c2 tudung aku raesr cam nak tercabut jer sebab angin dia kuat giler..almaklumlah tempat pertemuan dua puncak di sabah..tempat paling tinggi tu..pantai dia masih ader virgin lagi bak kat halimah..aku bergmabra dr atas jer..malas nak mandi sebab cuaca dia dah terik giler ..cam kul 1 ptg kt semenanjung..kulit aku pun dah terbakar..padan ngan muker aku gak, saper suh pakai lengan pendek kan..kih4...berenti makan jap kat Marina Golf Resort...


Pas2 Hery ( driver merangkap guide) bwk kitorg p rumah panjang Rungus..kat cni merupakan homestay gak..ni la pertama kali aku jejakkan kaki kt rumah panjang..berlantaikan buluh2..dlm bilik2 dia siap ader kelambu..tp x selamat kot kalo nak honeymoon kt cni..hehehe...sebelah rumah panjang ni ader tempat wat accessories menggunakan manik..aku beli la gak perhiasan utk letak kt umah jengka..pastu makcik yg jual ni kasi aku free satu gelang manik..cantikkk..

Hujan rintik2 tiba2 turun..tapi time smp kt kg. Sumangkap x ujan la plak..kat cni majoriti seluruh penduduk kg wat Gong..macam jenis ader..dr yg kecik smp yg paling besar..aku x beli pun..cuma bergambar jerla..yer la nak wat aper beli gong..bukan pemain alat muzik pun..



Pastu kitorg di bawa ke Gombizau kg. madu..kt cni leh tgk org wat madu lebah..aku beli sebotol jer madu dengan harga 13 hengget..

On e way nak balik kitorg berenti makan puding kelapa di Likas..gerai dia tepi2 jalan jer...sedapla gak..sejuk2..puding yg aku mkn tu betul dlm buah kelapa..tp biasala x abis pun..dah penat kan..malam tu nak jalan pasar malam lagi..pas mandi, semayang jamak aku ngan halimah p makan nasi lalap..maser ni kitorg p 4 org..auntie halimah ngan anak dia join sama..so berlalap la kitorg malam tu..dah puas jalan2 pasar malam kitorg blik hotel tdo..

Pagi sabtu tu halimah ajak aku p pasar ikan..mula2 p waterfront..pastu jalan menyusur menuju ke pasar ikan..kat pasar ikan ni ikan2 dia br turun dl laut..fresh giler..harga dia x yah ckpla..murah gilerrrrrrrrrrr...ikan selar kuning 2 hengget jer sekilo..abis ngan semua ikan aku bergambar..udang2 dia besar2+ murah..sotong pun sama..barula aku tau rupanya org sabah panggil org semenanjung ngan panggilan 'KERAPU'..ceh..hampeh..haha..tp lawak gak..apesal kerapu, naper x tenggiri ker..sepat ker ek..hehehe...


Pas2 aku ke pilipino market..kat cni aku x jalan sgt coz dah puas p pasar malam kan...pastu p kat tempat jual kuih..belila skit2 utk kawan2 kan..kang kater kede+kut plak..haha..dah penat berjalan kitorg bfast+lunch kt kopitiam..best air teh dia..lemak berkrim di sukai ramai tu...hehe..

Sesudah mandi membersihkan bau2an ikan+sotong+udang+kerang semua2 aku ngan halimah naik bus ke Largest Lifestyle Hypermall (1 Borneo)..dtg cni x derla istimewa maner pun..cam Midvalley jer..cam Times square..best lagi Midvalley..kalo aku la kan...


Pas2 balik hotel jap sementara tgu auntie halimah nak bwk kitorg jenjalan ke Pantai Tanjung Aru..kat cni pantai dia x derla secantik The Tip of Borneo..tp tempat ni ramai org..maybe sebab ader tempat makan kan..

Balik dr Tanjung Aru kitorg singgah jap kat pasar malam..leh gak basah tekak ngan minum air kelapa..ermmmm....slurrppp...

Malam tu kitorg auntie halimah ajak makan malam kt umah dia..pas2 siap dia kasi jambu fresh lg..tul2 pokok depan umah dia..blik umah dlm kul 11.30pm...malam tu kaki aku dah lenguh abis2an dah..dah lenguh satu badan..sepanjang aku kat sabah selama itulah aku wat subuh gajah...haha..over slept punyer pasal...pagi tu pas kemas2 semua barang dlm kul 7.30 auntie halimah dah smp utk antor kitorg ker airport..flight kul 9.45am tp sajer dia antor awal..dah namanyer org tua sure risaunyer lebih kan...kitorg bfast kt food court kt KK airport..aku mkn sandwich jer ngan air milo..halimah mkn mee goreng..fligt smp ngam2 time 2..maybe sebab pokok x tya kot..haha..nak balik dah kan..maser pergi punyer la lama aku raser..time blik cepat jer..

Dalam 12.15pm aku smp kt KL LCCT...Dlm kul 1.40pm aku smp kt KL sentral..akhirnyer smp jugak aku ke SABAH..yeeeeeeeeehaaaaaaaaaaaaa....

11 comments:

arfahadnan said...

ya Ampun..
panjang nak mampus.. penat membaca nyer..

by the way, mana mutiara utk saya..


..^_^..

anis's said...

hehehe..biasala...kena tulis semua experience..mutiara x der..kuih2 ader..mehla dtg umah..tp mgu ni nak blik jengka..mgu depan nak p besut..mgu lg satu kot free..dtgla ek..

Xianaz said...

wow best nyer...cantik arrr

Xianaz said...

next trip pi maner lak...

anis's said...

memang best tau kak..walla...
pasni nak p maner ek...x leh nak pk lagi..mak dah bebel duk jalan ajer...hehehe...

Anonymous said...

ne buah tangan nyer.... licin kulit leni pe rahsia nye..huhuhu

Xianaz said...

Bilik kt hotel promenade KK cantik arr...berkenan di hati...
awat x bergambor kat situ...hehehe

anis's said...

rahsianyer kurangkan xtvt berdua2an..pas nikah x per..hahahha..

anis's said...

memang la cantik kak..lg2 kalo sy ngan halimah yg pilih kan..hahaha..malas nak bergambar kt katil coz terus serabai pas tdo..hehe..

sbryna said...

alhamdulillah..~ dh slmt smpai ek?..
wah..~ byk happy sy tgk.. wlpn sy dmm, sggp jgk bkk tenet.. nk bc blog k.anis.. huhu..
amboi2.. nk b'jln je kejenye ek?.. ikat kaki kn br tau.. hahaha

anis's said...

alhamdulillah...dah selamat la..amboi2 akak taula sbryna jeles..jgnla smp nak ikat kaki kiter plak ek..kihkihkihkih...