ThANkS foR VieWing mY bLoG..(^_^)..fEeL fReE to rEaD hErE..:)

Wednesday, December 24, 2008

LANGKAWI ISLAND...MARVELOUS PLACE..

18/12 ( 8.30 MLM onwards)
- Semua berkumpul di KL SENTRAL seperti yg dijanjikan.
- masing2 membeli MC D utk di buat bekalan dlm train, tp kitorg still gak p beli mknan kat cafe yg ader kt dlm train tu wpun harganya 2 kali ganda..semua budget kaya kan...haha..
-mlm tu aku x lena tdo pun..almaklumla bantal busuk aku tertinggal kt umah, nak bawak berat..
-masing2 melayan perasaan yg x terlayan dek kerana kebisingan geng2 lain...eeeee..smp ader yg kaki terlebih landing..tp nasibla kena kat seat k shanaz..kalo kena kat seat aku or halimah..alamatnyer masak la mamat tu....


-kul 3.30 pagi train berenti kat butterworth..aku,k shanaz,halimah,aini,za n arfah turun la gak jap..bukan aper nak bergambar punyer pasal...kihkihkih...jue ngan liza selamat duk atas train melayan dreaming masing2...zzzz...
-biler masuk line alor setar jer suasana dah penuh ngan sawah padi..cantik sangat...kiri kanan sawah..ish3..memang puas hati la..panjang perjalanan luas pemandangan..tul ker x ek ayat aku ni..kira2 tul jer la..
-kul 8.40 kitorg smp kat KTM ARAU..amik teksi RM24 sebuah terus ke jetty KUALA PERLIS..smp kt jetty terus p beli tiket yg harganya RM18 seorang tp ferry jalan kul 11.30am, so sempatla kitorg mkn2 dulu..dah lapar tahap gaban dah time ni..aku order laksa yg harganya RM3 sepinggan..rasernya biasa jerla..tp laksa mak aku gak sedap..hehe..air tgn mak kan..maner leh lawan..muker maser tu x yah ckpla...dgn x mandi sehari..aper x nyer balik kejer terus memulakan perjalanan..tp masing2 maintain...koya cergas...

-maser dlm ferry aku duk se seat ngan halimah n aini,art sekali ngan liza n za,ju duk ngan org luar..dan paling best k shanaz la..aper x nyer dia duk se seat ngan org bercouple..kitorg la saksinyer..dia pura2 tdo la konon..cehh..org kat sebelah sibuk duk bercumbu..haha..mata masing2 sengal jer raser...
-dlm kul 12.15 pm kitorg smp kt jetty kuah..k shanaz terus col eddy yg in-charge kitorg..pas2 tu kitorg terus ke sandy beach resort..x sbr2 nak mandi...wpun x duk tul2 kat ngan pantai cenang tp view resort kitorg cantikkkk...

19/12 (ISLAND HOPPING)

-kul.30pm kak ina(driver) amik kitorg kat resort..pas2 dia bwk kitorg utk island hopping.
-kitorg sewa satu boat(RM250)..so muatla 8 org..elok2..nasibla dapat plak pakcik yg bwk kitorg naik boat tu yg sporting..nama dia pakcik mat nor..semua tempat kat pulau tu kalo leh dia nak bawak..aper x nyer masing2 selok bergambar..setiap sudut nak posing..pakcik Mat Nor plak jenis suker bercerita..so makin syokla journey kitorg..byk tul soalan..byk gak pulau2 yg kitorg jelajah..Pulau Dayang Bunting of cozla yg wajib..pulau kentut kecik,pulau kentut besar,pulau tuba,pulau singa besar,pulau pelamin pengantin..


tapi kitorg pilih utk bergambar di pulau pelamin pengantin perempuan..haha..masing2 nak amik berkat + gatai kan..kihkihkih....


-smp kat tasik dayang bunting kitorg berposing dulu kat signboard dia..ingatkan dekat jer..ruper2nya kena naik turun bukit gak..ish3,cam junge tracking la plak..tapi biler smp tul2 kat tasik tu..ahaaaa.....cantik gilesssssss...tp aku memang x nak mandi pun,cuma k shanaz ngan za jer yg mandi kat c2..yg lagi 6 main water wheele...eeeeee syokkkk siotttttttt..syok2 gak tp lenguh x yah ckpla...exercise kaki...pusing2 tasik,posing2 kt dlm water wheele,main langgar2 sesama sendiri...suker sgt....


-on e way blik plak pakcik Mat Nor bwk kitorg pusing2 kat tempat helang..cantik..helang yg warna putih diorg panggil helang mat saleh..helang yg kaler hitam diorg panggil helang negro..hheehe..macam2 la...tp kitorg x bwk roti time 2,kalo x mesti lagi syokk..
-malam tu kitorg jenjalan kat Zon Duty Free smbil survey harga2 coklat..yg pasti coklat DAIM didapati paling murah dekat kedai yg sebelah underwater world..RM13.50.
-smbil2 kitorg p gak kt pasar mlm kawasan c2 survey harga kain batik..tp aku sempat gak beli bj t-shirt 3 helai sepuluh hengget..nak kasi mak ngan abg..pastu kitorg mkn malam kat kedai belakang pantai cenang..sebelum balik tdo round2 dulu kawasan pantai..cuci mata + hati..hehe...


20/12 (UNDERWATER WORLD,IDAMAN SURI,BERAS TERBAKAR,MAKAM MAHSURI)


-Dalam kul 10.00am semua dah siap utk emmulakan perjalanan..tepon si eddy x berangkat..dah naik hangin dah time ni..last2 col si diana coz dia pun in-charge gak..tp on e way dia nak dtg kat ktorg keter dia rosak..alaaaaa...macam2 hal la..last2 semua pakat masuk underwater worl (sorg bayar RM28)..kat cni macam2 ader..penguin,ikan2 yg pelik,singa laut..macam2 aksi...posing setiap 2 langkah...muker wpun tgh hangin tp maintain cool...bergambar punyer pasal kan...
- last2 kitorg amik keputusan utk travel sendiri..nasib baik dpt sewa van SERENA..k shanaz la driver kitorg..kitorg jalan2 kat idaman suri..kat cni aku beli tuala ngan rahal..tp ader gak yg beli sudu..beg..mcm2 la..harga pun berpatutan..




-after that, kitorg menuju ke beras terbakar..ingatkan kawasan tu penuhla ngan beras2 yg terbakar..alih2 tgl sepinggan jer..cehhh..poorahh..cuma kat cni yg bestnyer kalo nak shopping kain batik or pelekat..memang murah..so aper lagi...masing2 berborong sakanla..



-dalam kul 5.15pm kitorg gerak ke makam mahsuri..mula2 masuk museum mahsuri..byk gak info2 pasal mahsuri..keturunan dia..semua la..tp kitorg memang kena rush..aper xnyer van nak kena pulang kul 6pm..kuar museum kitorg melawat makam mahsuri..tp skrg makam dah x leh pegang..dulu aku tgk gbr mak aku siap duk kat kubur dia lagi..kitorg hanya leh view dr luar jer..pastu bergambar kt perkampungan kedah..x naik pun umah mahsuri coz maser suntuk..just bergambar dr luar jer..nasib kat perigi leh tgk depan2..sejuk gak air kt perigi tu..nama pun perigi kan..hahahha...pas 2 masing2 bergegas ke van..dlm kul 6.40pm kitorg smp kat sandy..


-pas2 semua masuk blik jap solat jamak zohor ngan asar..k shanaz dah pancit dah maser ni tp yg lain masih berkobar2 nak jalan..so kami ber 7 pakat nak p beli coklat..takut x dan nak beli esok pagi..masing2 memborong coklat..pas mkn mlm tu semua balik bilik nak packing brg2..aku siap beli beg tambahan lagi..almaklumla baru pas dapat bonus, so shopping x hingat dunia la jawabnyer..hehehe...

21/12 (DATARAN LANG)
-pagi tu kitorg breakfast kat pantai cenang..tul2 depan pantai..scene menarik tu..ader kuih abuk2 lagi..walaupun kurang abuknyer...hehe..



-dlm kul 10 van LANGKAWI yg nak antar kitorg ke jetty kuah tu dah smp..smp kt kuah..kitorg letak beg jap kt tempat simpan beg..p beli tiket ferry(2.30pm)..pastu terus ke dataran Lang..cuma k shanaz jer yg x join..dah x larat sgt dah..muker pun dah pucat lesi..
-yg 7 lagi ni aper lagi..nampak jer helang terus nak posing..kalo leh setiap sudut..smp tahap memanjat-manjat dah..hahahaa..x per..janji puas hati...



-kul 2.30pm kitorg naik ferry balik..tetiba aku ngan za x der seat..geram tul aku maser tu..lepas aku marah org yg uruskan kat c2 tetiba dia ckp ikut cni..aku ngan za ikut jerla..ingatkan ader seat kosong kat tempat lain..alih2 dia suh aku ngan za duk kat driver...hahahha...lawakla..x pernah2 di buat org..tp syokkk.....leh tgk laut puas2..langsung x mabuk...alamatnyer aku ngan za pisss sana pisss sini la berposing..hehe..


-kitorg naik train ke KL SENTRAL kul 5.30pm..kul 5.15am(22/12) kitorg dah smp...penat gilerssss..aku siap amik emergency leave lagi..x larat pya pasal...
-tp yg pasti cuti2 malaysia memang best..............pissssssssss.....walla............

8 comments:

Xianaz said...

ater gambor2 nyer xder ker yong?..teman nk nengok juger...

anis's said...

sabor la ...p lunch jap td..penat menaip..

arfahadnan said...

ni kire summary perjalanan ler yer?
saya ingatkan akak nak buat entry sampai 2-3 page.. baru ler marvelous..

wink..wink..

..^_^..

anis's said...

x larat la nak tulis panjang2..tgn i lengusssssssss...

Xianaz said...

editor x cukup tidor...jari pun lenguh..hihihi...gmbr sikit ajer..bubuh ler banyok2...hehehe...

niza said...

yaaa...gambar sudah bertambah....suke la tgk...walaupun muka dah terbakar, tp asal puas hati...
1st time tuuuuu dapat pijak ke pulau bersejarah...baru ku tahu rupa2nyer kat sana takder kelas memandu.maknanyer bebas la nak naik kenderaan walaupun lesen takder..tp risiko tanggungjawab sendiri..

chupa said...

aloo.. akok2..!

anis's said...

best kan za..x rugi kan..hehe..hai adik chupa..