ThANkS foR VieWing mY bLoG..(^_^)..fEeL fReE to rEaD hErE..:)

Friday, March 8, 2013

BOS - Blue Ocean Strategy

Assalamualaikum..:)
salam Jumaat uols..

elok azan subuh aku sedar..pastu terus amik enpon taip kat google pasal blue ocean strategy..aishhh disebabkan BOS ni x lena aku nk tdo..kebetulan masih tgh subur...so lehla aku godek2 smp kul 7.

byk website yg aku buka..kalo kt opis cr cam x paham..maybe cr smbil wat kejer opis..mmg x kan paham sepenuhnya la kan..but di pg jumaat yg mulia n barkah ni..tetiba aku dh paham aper itu blue ocean strategy..
kalola assignmnet leh antar dlm bahasa rojak cam aku tulis blog ni kan senang..

guna ayat caca marba sudah..confirm org x minat nak tau pun leh tau..

yg aku tau skrg BOS ni bertujuan urk melahirkan manusia yg kretif n innovatif..dia macam perintis la..tp kalo ader org wat menda yg sama lepas kiter wat so kiter dh x berada di dlm BOS but dah berada dlm golongan red ocean strategy (ROS)...so time tu utk kembali ke BOS kena rekala aper yg lain dr org yg dah sebat idea kiter tu..sebagai cthnyer..pak mat jual minyak urut cap kuda..kat kwsn dia duduk tu dia sorg jer yg jual..so dia jerla yg dikira kretif and inovatif sebab x der pesaing..tetiba pak abu pun jual minyak kuda jgak cuma jenama jer lain..so kat cni pak mat dah tak berada di kawasan BOS but dah jd ROS..and untuk itu pak mat perlu menambah jualan ubat lain cthnya disamping jual minyak kuda pak mat kena la tambah jual bunga ct fatimah ker and etc etc..so skrg dh nampak pak mat yg lebih dr peniaga lain..camtu la citernya..hahaha

aku rs mesti ader org x paham aku tulis arini..x perla..ini utk assignment saya yer kawan2..x perlu sakitkan kepala like me..

sengaja tulis kt cni..kasi geliga sikit nak mengarang..submit date this coming sunday...kena siapkan dgn ikhlas barula prof kasi markah pun ikhlas...ngeh3.. :)



”I would like to see more Malaysian companies taking their business into uncharted waters without having to deviate too much from their existing business and expertise.”


—— [Petikan ucapan Datuk Sri Najib Tun Razak, Timbalan Perdana Menteri Malaysia semasa perasmian Permodalan Nasional Bhd (PNB) International Lectures di K. Lumpur, sebagaimana laporan BERNAMA, pada 22 April 2008. Antara speaker diketengahkan ialah Prof W.Chan Kim – salah seorang penulis buku Blue Ocean Strategy].

gambar sekadar hiasan..tiada kaitan ngan politik okeh





next week off work smgu...jalan2 cuci poket..ho yeayyyy..:)


p/s:terasa penat and surirumah sesangat pagi ni..semangat ngerah tenaga basuh baju and sidai baju..kul 8.30am br turun p kejer..tu pun kecoh kan..hahaha..;p


6 comments:

Classmate said...

BOS ini hampir mustahil dan perlukan sesuatu yang luar biasa baru leh wat. Kalau ada pun, mungkin dikecilkan skopnya dalam bentuk tempoh waktu atau market share...

anismsaid said...

so BOS ni x relevan lg ngan government..sebab gomen kiter skrg semua ditgn diorg..

Mrs said...

Btw, pak Najib tu paham BOS jugak ek?

anismsaid said...

of coz la Diyan..sebab dia yg menyarankan BOS ni kat kakitangan awam n rakyat mesia..:)

tapi kenberkesanannya belum di kenal pasti..haha

Anonymous said...

Good waу of еxplаining, and nіce ρiece of wгiting to get faсtѕ соnсeгning
my presеntatіon topic, which i am going to convey in
unіνersitу.

Feеl free to surf to my ωеb-ѕіte - click through the following article

anis's said...

Thank you!