ThANkS foR VieWing mY bLoG..(^_^)..fEeL fReE to rEaD hErE..:)

Monday, August 25, 2014

OUR HoNeyMoOn ~ TioMaN iSLaNd ~

0 comments
Assalamualaikum..

Kepala tengah ting tong..demam baru nak kebah..adoilaaa...badan asyik lemah jer semgu dua ni..ader yg cakap aku nak lekat..kalo btl..alhamdulillah..aamiin..tapi rasernya x kot..kalo lekat naper penyakit every month tu dtg jugak..huhu..maybe cuaca la tu..

time2 free aku duk belek2 la gambar2 aku ngan amann kat pc..almaklumlah baru pas jumper..tu mood rindu-rinduan x abis lagi..nila kalo duk jejauh..nak touching ajer..haha..x cukup okeh jumper 2 ari jer smgu..x puas aku nak ngade2 ngan amann..dah kena balik kl..sadissssss..

pastu tgk balik gbr honeymoon kitorg..waaaaa..syioknyerrrr...kalo boleh pegi lagi kan besttttttt...kitorg pegi honeymoon ni after 2 hari pas majlis sambut menantu..aku dh book siap2 sebelum cuti kawin..mula2 nak pegi redang..tp dah book lambat..time cuti sekolah plak tu..full la jawabnya..even time aku pegi tu org dh masuk sekolah...ermmm...x perla..redang lain kali..suami aku best..dia follow jer plan wife dia yg memang kaki jalan ni..untung tau abang kawin ngan sayang...everything i settlekan okeh..u just follow jer..and kasi duit kalo i nak k..ngeh3..:)

kitorg amik ms 5 jam utk smp ker jeti mersing..mula2 ingat nak naik kat jeti tanjung gemok..tp time kitorg smp tu feri last dh lepas..so kena drive lg setengah jam nak smp ke jeti mersing..feri kitorg pukul 2..so sempatla layan lunch kt kedai makan area c2 jgk..keter kitorg park kt area c2..rm10 sehari..ok la janji selamat..











Kebetulan hujan time nak tgu feri tu..maka meredah hujanla jugak ms nk blik dr kedai makan..ngan luggage besarnyer..kalini dh pandai kongsi2 beg..dh jadi isteri kan..hahahaa...smp jer dlm feri aku tdo..amann tdo jgk tp x selena aku la..aku kan pantang letak kepala..mesti nyenyak la..dats y kalo bunyi jam tu si suami sedar dulu..alhamdulillah..dapat suami yg cepat sedar and senang bangun...kikiki..aamiin..aamiin..aamiin.. :)

 



Sampai jeti kg tekek, tioman dh dekat kul 4pm..terus naik bus ker berjaya resort...this is my 2nd time at tioman..amann sah2 la first time kan..tp ms first time aku pegi dulu just duk kat kg salang pusaka jer..almaklumlah ms tu student..budget ala2 student la kan..ni nama pun honeymoon..mesti nak yg best2 kan..at least dapat gak spend time in a quality time..:)
kitorg duk area tgh2..kawasan tenang jer..dalam bilik pun best..simple but elegant..i loikee it..mmg sesuai la yg suka ketenangan tu..






dan nasib kitorg mmg baik..kebetulan syakira my fren offer motor dia utk jalan2..maka panjang langkah la skit kan..ayah mertua syakira dh bawak motor kat gate pintu masuk berjaya..tp dr bilik tu kitorg berjalan la..ms tu x tau yg ader bus kuar masuk dlm resort tu..walaupun dalam bilik best..katil empuk... kitorg ni mmg x der ar nak duk dlm bilik jer memanjang..rugi ar x jalan2 pusing2..motor dh ader..round2 la..ptg smp tu pusing2 kg tekek..kecik jer kawasan dia..tp best..

first time aku naik motor ngan amann okeh ms kt tioman ni..tetiba rs owhhh..dah naik motor ngan lelaki jugak aku..aku ni x derla baik sgt..tp mmg aku x penah bonceng motor lelaki2 yg ader hati ngan aku tau...kira aku ni memilih jgkla tang tu..nak bopren ader keter jer kekdahnya..kakakakaa...kalo naik motor ngan arwah ayah..abg2 aku..sedara mara lelaki tu mmg aderla..kang ader plak ckp aku poyo sebab aku ckp x penah naik mototr ngan laki..;p..br namanya bercinta selepas nikah..best tau..sebab aku kenal amann x lama..maka aku br tgh tau buruk baik dia secara mendalam..b4 ni aku wat dek jer..dia suker aper2 pun aku siap ckp..ader i kesah..ikut u la..belagak kan aku..dah dia pun sama..kalo aku citer pasal aku..mula ar ckp 'i x tanya pun'..huh..malas aku layan..pastu ayat aku mesti ar nak balas..'suker hati i la i nak citer..mulut i..bukan mulut u!'..pastu dia sure balas jugak okeh ..' suker ati i la i nak ckp'..gelak2 kt aku..ohhh hoooo...memang aku x leh la ngan mamat ni dulu2..mmg ari2 la aku gaduh ngan dia..kes nak menang jer pun..kalo aku menang time tu..rs nak jelir2 jer lidah kat dia..hahahhaha..cam mengong jer aku ni kan..tp yg mengong ni la husband aku duk ingat ari2 tau..yg sengal ni la dia suka manja2 tau..:)






malam tu pas solat maghrib ngan isyak..kitorg kuar makan..kalo ikut penat mmg malas dh nak kuar..tp pk bukan selalu leh dtg...tu kitorg kuar jugak..padahal duk dlm bilik jer pun best gak..layan tv..




ni la suami sy yg giler bola..skrg dh pandai layan media sosial tau..dah kawin ngan org IT maka kena jd IT skit yer abg:)

Esoknya xtvt kitorg pusing pulau sambil bersnorkeling...best wooooo...5 jam kitorg snorkeling..berbaloi bayar rm120 sorang..pas hati..pakcik syakira yg bwk boat tu..so uols yg nak pegi tioman lehla contact aku kalo nak dpt pakej best2..kiki..dan2 lantik diri sendiri jd agent..

pagi tu kitorg breakfast kat restoran dlm berjaya..rm38 sorg..kitorg makan ala kadar jer..sebab byk sgt makanan..perut plak cpt full..on the way nak ke restoran tu kitorg akan lalau rumah2 lain...cantik design dia..dan cam biasala kalo laki bini kaki posing..semua tempat nak amik gbr..layannnnnnnn...sama2 layannnnnnn...:)











Kat bawah ni gambar sebeleum..semasa and selepas makan..kat tepi kitorg swimming pool...kalo ader anak esok2 lehla bwk dtg cni jugak nanti..mandi2 kt pool ngadap laut..besttttt













Now time to go snorkeling...weehuuuuuuu...kitorg seboat ngan org kazastan..tul ker eja tu..abaikan kalo salah...syiokkkkkkkkk...air cantik..view menarik sgt..subhanallah...x rugi aku ajak husband dtg cni..kira berbaloi la our honeymoon here..nak pegi oversea bagai cuti dah x banyak..but deep in my heart..i am suggest for those who want to go for honeymoon in less budget but more happening..Pulau Tioman is ur right place to go...You will love the island with no more rubbish inside..clear water and easy to go...percayalahhhhhhhhhh :)...


ni la pakcik yg bawak boat kitorg :)







yeeehaaaaaaaaaaa...dah smp tmpt snorkeling pertama..aper lg..berendam sakan la..aku sejak2 kawin ni nak pakai ketat2 dh kena larang..adehh..nampak jer jenis maskulin husband aku ni..tp alim dia boleh tahan gak kalo ngan aku...mata atas bawah jer kalo terjojol skit..;p..tu aku pakai kain pario jgk time ni..so lehla cover suar tight kat dalam tu kan...janji cun..cun ker????hoho.. #janjisuamicakapcun :)


subhanallah..cantik giler view kt pulau ni...air bersih giler..dahla bersih..jernih plak tu...jernih smp leh nampak la kaki walau dh duk bhgn dalam tu...suami aku hantu air okeh..pantang jumper air..mmg kalah badak air..nak berendam ajer..kalo kategori kuih..badak berendam..sebab duk berendam jer kejernyer..aper aku merepek ni..aper2 jerla..janji aku nak cakap yg suami aku sangat cintakan air yer..saaaangatttt...kira bonus la utk dia aku bawak dtg cni...our first honeymoon...precious moment in our life...so nanti kalo anak2 aku eksyen diorg leh p honeymoon kat oversea...aku dengan eksyen plus2 cakap honeymoon weols super syiokkkk kebabom okeh.. ;p #merepekplusplus haha















i love u..u love me..:)




dek kerana biler nampak jer view yg cantik..kitorg sibuk nak posing..so pakcik tu cam dah paham sgt yg kitorg kaki bergambar...pastu dia akan parking boat dia..suh kitorg main snorkeling..tu yg jadi 5 tmpt snorkeling aritu kitorg layan tu..







tgkla suami aku dah x ingat dunia..snorkeling smp air masuk dlm telinga...huhu...aku layan jgk tp dah byk sgt telan air masin tu..terus pening kepala...amann siap sapu minyak angin cap kapak kat aku..tp sakit x ilang sgt pun...ting tong..




kitorg benti lunch kt kg salang pusaka...masa ni makan pun x lalu sgt..sebab penat plus pening..dengan badan melekit lagi..huhu...










dah kenyang semua..pakcik bawak kitorg ker taman ikan marine...kat cni aku dah cuak nak trn mandi..sebab aku mana pandai berenang...pastu badan mmg tahap penat giler..aku trn kejap jer..pastu tgk amann mandi dr atas pelantar..dan la jgk aku tgk ketam melekat kat jaring salah sorg pakcik kt c2..besar jgk ketam tu..




 lepas kat c2 kitorg pusing pulau lagi...tp kalini aku just pandang jerla diorg2 semua mandi manda...aku dh lentok kat atas boat..penat giler...


malam tu pas maghrib kitorg kuar makan...sempatla pusing2 pulau tu lagi...makan tomyam jerla duk cni...harga plak leh tahan cekik darah jugak...so sharing is caring..caring is loving la kitorg kt cni..x leh nak makan hover2..mahalll...tp alhamdulillah budget kitorg cukup2 jer...so for those yg nak dtg honeymoon kat cni and kejer nak makan jer, make sure duit korg kena banyak yer..kalo jenis x byk makan cam aku x per..hoho ;p

posing sebelum kuar makan :)..time ni br start guna monopod..






setel makan..kitorg singgah jeti kejap..nak tgk jadual perjalanan feri esoknya..yerla kitorg kan dah nak gerak balik..kejap jer honeymoon kitorg..3 ari 2 malam..tolak perjalanan semua..cam sehari 2 malam jer la.... so fast..x puas okeh..



alang2 malam terakhir duk kt tioman...kitorg jelajah la semua tmpt..naik mototr ngan husband dlm kedinginan malam..owh...so romantic..may Allah bless us forever..aamiin..cinta halal memang hak milik Allah...baru kurasa ketenangan semua..even sentap menyentap x kan lari dr dunia rumahtangga..but my heart so full with lots of love from my husband..thanks abang...i know who you are once i become ur princess.. will love u forever..in shaa Allah #tetibatouching :( we learn our mistakes and we try to make it not to become worst..slowly practice..Allah is always there for us..aamiin






malam ni jugak kitorg pegi tepi pool..layan angin malam..nak duk tepi pantai cam takut..x der org pun..sebab kat berjaya kot..kalo kt kg2 lain maybe happening..ni dh duk tmpt org kaya2 sah2 la x der org melepak..semua jenis nak duk kt bilik jer.. huhu





:)


arini dah kena gerak balik...pas subuh kitorg x tdo dah..terus kemas2..kuar breakfast jap..kejap la sgt kan..dah ader motor..memang ronda2 lagi la...benti kt simpang nak ke kg juara..kitorg x sempat pegi kg juara yg semua ckp kt c2 view dia paling cantik..nak pegi c2 kena naik four wheel drive..sebab jalan bahaya..dh banyak makan nyawa...so kitorg x berani la nak p situ..x nak aku..kang jd arwah x pasal2 time honeymoon..huhu








 








first time aku berselfie atas motor..walaupun gaya seakan poyooo..tp lantak la kan..janji aku puas..hohoho





sambil round kitorg main masuk jer tmpt kapal2..kat c2 banyak boat2 parking..jumper la auntie dr france yg seksi meksi nampak bra kaler biru..kakakakkaa..nasib ko dh tua auntie..idokla suami aku cuci mata sgt kan..hahaha..;p










 




pastu pegi kat bawah pokok rhu...owh cantiknyerrr...so dua2 gedik2 kat diri amik gbr guna monopod kulu kilir..nak bergaya titanic atas cruise x dapat..so layan jerla posing titanic atas batu smbil tgn pegang monopod..hahaha










 dah puas posing..kitorg ke jeti semula pegi beli tiket feri..nasib tiket ader..so ktorg naik yg kul 11.30am...bergegas balik amik beg




sebelum balik sempat lagi posing tmpt pintu masuk..kali ni amik gbr terima kasih plak..ngeh3...slm van sempat lg posing..:)...sebelum balik check out dulu..ms nak check out tu bus yg amik kitorg dh tunggu..












malang sekejap feri yg kitorg naik tu penuh..so masa dlm feri tu kena la duk bersepah kejap..tp best gak leh tgk pemandangan laut kat luar..biler dh smp kat kg2 lain baru diorg buka tmpt duduk yg kat atas feri..kitorg dptla duk atas..best jugak seposen..memang makan angin laut la time tu...hoho










smp mersingdah dekat pukul 2pm..kitorg gilir2 drive ms balik tu..aku tdo amann drive..amann ngantuk pass kat aku..biler tgk jam br nak masuk kul 5pm ms nak masuk area kuantan..amann ajak jalan2 kuantan plak..adoilaaaa....ingat nak tgk wayang...tp x der citer best time tu..so kitorg minum2 jerla kt ec mall tu...










what can i said now...i'm happy after married..because finally i met someone in my life..i didn't expect to have this type of guy to be my partner,my soulmate, my bestfriend, my tmpt ngade2...walaupun dia kena redha layan aku yg sengalni..hohoho..

okey dokey...tamatla citer honeymoon aku ngan amann..byk jer lagi citer nak share nih..tgu aku ader ms ek..citer masa aku konvo pun x der lg ni...

tata titi tutu..assalamualaikum..
selamat membaca uols..kawan2 yg suker baca citer aku ni thanks a lot..yg x suker baca ni aku nak pesan yer kalo aku dah blajo cr create coding block ip address nanti..nasibla..hohoho...tapiii aku x kesah pun org nak ckp aku poyooo ker aper..sebab kalo org ckp pasal kiter tu maknanya org tu suker amik tau pasal kiter kankankan...so layannn zasss...aku x kacau org..so saper yg sibuk kacau hidup aku tu nampak sgt la dia x der kejer kan..huhu..kesiannn.. #stopmerepek :)